We bring stories to life

"Bifirma" är en ekonomisk term som kan upplevas lite luddig. Wikipedia förklarar betydelsen med:

Bifirma är ett namn som används av en firma för en viss avgränsad del av dess näringsverksamhet.

Någon beskrev det med en skivbutik som vill börja sälja skivor via postorder - och därför startar en bifirma som enbart sysslar med postorderförsäljningen. På danska heter samma term "Binavn" - vilket nästan mer förklarar relationen mellan företaget och dess bi-verksamhet. En bifirma är en slags undergren till huvudföretaget - fast med ett eget namn. Relationen erbjuder skydd åt båda håll, och kan därför vara att föredra framför att starta ett helt nytt företag.

Den tredje maj 2002, för snart sex år sedan, registrerade Nordisk Film AB - företaget som distribuerar Sonys Playstation-produkter - en bifirma. Bifirmans namn? Gamereactor.

Nordisk Films PR-ansvarige för den svenska marknaden, Annica Bellander, vet ingenting om det här. Och på de nära två veckor som gått sedan vi talades vid om det här för första gången, har hon inte lyckats hitta någon annan på företaget som vet något heller.

Tidningen Gamereactors chefredaktör Petter Hegevall menar att allt är ett missförstånd. Den första och enda kontakten de båda parterna emellan var när man köpte namnet Gamereactor av Nordisk Film, för fem och ett halvt år sedan. Utöver namnet fick man också en databaslösning, en liten serverpark, en sajt samt domännamnen Gamereactor.se, .no och .dk. Ett par månader efter affären hade den nya redaktionen bytt ut i princip allt. Hegevall menar att relationen mellan Gamereactor och Nordisk Film nu är likvärdig de relationer tidningen har med andra speldistributörer - och hävdar med bestämdhet sitt oberoende.

Hegevall berättar om Solgames.se och Gamereactor, som var en stor spelsajtssatsning som pågick parallellt i Sverige, Norge och Danmark. Petter menar att Nordisk Film gick in med en summa pengar, som landade någonstans kring 10 miljoners-strecket, i den verksamheten - som ändå gick under kort därefter, och arbetet som bedrevs på sajten skedde i stort sett ideellt innan Nordisk Film till slut sålde namnet.

Jag ser egentligen ingen anledning att misstro Petter, eller undergräva tidningen Gamereactors trovärdighet, men måste ändå ifrågasätta hur Bolagsverket och Näringslivsregistret fortfarande kan ha aktuella uppgifter om Gamereactors bifirmestatus om navelsträngen klipptes för fem och ett halvt år sedan (vilket, enligt samma register, ska vara bara ett par månader efter att bifirman förts in i registret)? Jag har inte dubbelkollat de uppgifterna kring Nordisk Films iblandning i Solgames, och vet inte säkert om det är Nordisk Film eller Egmont-koncernen som gått in med ekonomiskt stöd till (köpt?) sajten. Skillanden är ju avgörande, och det borde vara av betydande vikt för Egmont att dra klara linjer mellan sina tidnings- och produktdistribuerande led.

Det här inlägget är inte så mycket ett avslöjande av en stor konspiration (för de finns väl inte?) som ett undrande ögonbryn höjt i riktning mot Nordisk Films ledning. Vad har egentligen hänt?


(Rubriken är Nordisk Films slogan)

EDIT: Efter en kort mailväxling med Solgames gamla chefredaktör Mikael Svärdh visar det sig att Nordisk Film inte direkt hade något att göra med Solgames. Sajten startades -97 av Scandinavia Online, och enligt Svärdh var;

basen i sajten [...] ett innehållsavtal som var tecknat med amerikanska förlaget Ziff Davis. Avtalet gick ut på att man fick möjlighet att översätta allt material från Gamespot/Videogamespot till svenska, norska och danska.1998 slogs Scandinavia Online ihop med Telia Infomedia Interactive och Solgames blev Passagen Spel. -99 såldes sajten till Egmont och döptes om till Gamereactor.

Tre år senare registrerades Gamereactor som en bifirma till Egmonts dotterbolag Nordisk Film - och så ser det fortfarande ut.

Kommentarer
Postat av: Naseer

Kul gräv!

Och visst finns det frågetecken kvar. Varför blandas Solgames in när de själva påstår att de inte hade med Egmont eller Nordisk film att göra förrän de i formen Passagen Spel såldes till Egmont?

Och varför är Gamereactor fortfarande inskrivet som en bifirma till Nordisk Film?

Hade jag varit i Petters skor så hade jag ringt ett par samtal och fått Bolagsverket att rätta till det hela.

2008-02-19 @ 14:05:15
URL: http://tmn.nu/blog
Postat av: Mikael Svärdh

En liten förtydling. Solgames blev inte Passagen Spel, utan det startades bara en spegelsajt som också hette Passagen Spel. Huvdsajtterna var alltid Solgames.se, .no och .dk - och det var dessa sajter som såldes till Egmont i Danmmark, inte Passagen Spel.

2008-02-19 @ 14:47:19
URL: http://www.fosfor.se
Postat av: Johne

vilken tur att du gick igenom det där. Vet du, jag låg faktiskt sömnlös nästan hela helgen och funderade på hur relationerna verkligen var i det aktuella fallet :P

2008-02-20 @ 08:34:29
Postat av: MGill

Naseer: Ja det borde ju verkligen vara i allas intresse att sudda ut det här. Vi får se vad som händer.

Svärdh: Noterat.

Johne: En räddare i nöden, det är vad jag är.

2008-02-20 @ 10:29:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0