In i väggen igen. Och igen. Och igen. Och...

Ja, det var väl en fråga om när snarare än om svensk media skulle göra samma sak som amerikansk och peka finger mot tv- och datorspelen som orsaken till veckans vansinnesdåd på Virginia Tech. Inte helt oväntat sker det i Aftonbladet, tidningen som lyckas med konststycket att både ha bra spelbevakning och samtidigt konsekvent skriva ner spelkulturen så fort läge ges.

Den här gången är det Svante Lidén, guldkrattevinnare 2005, som plockar upp några citat från den amerikanska översten David Grossman (som av en ödets nyck heter samma sak som den gamla Lucas Arts-programmeraren som skrev Monkey Island och Day of the Tentacle tillsammans med Gilbert och Schafer) som bevisar hur mycket bättre mördare vi alla blir av att spela tv-spel. Hans poäng, som Lidén verkar vrida till ett extra varv, är väl kanske snarare att folk som spelar tv-spel blir bättre skyttar av att lira CS, Battlefield eller vad det nu kan vara. Jag har inte empiriskt stöd för motsatsen (faktum är ju att det skulle vara intressant att se om det stämmer) men jag har svårt att tänka mej att det verkligen stämmer. Utan att gräva ner sig för mycket i sidospåret kan man tänka sig att det spel kan lära ut tex är vad rekyl är, optimala träffbilder och halvautentiska militära taktiker. Att hålla i en riktig pistol borde ju vara rätt annorlunda mot att hålla i en mus.

I en intervju med Resumé pratar Lidén om Guldkrattan, som är ett slags alternativt journalistpris, om utmärkelsens giltighet. "Det här är ett riktigt pris till alla duktiga journalister som alltid tar hem storyn ? oavsett uppdrag" säger Resumés Peter Willebrand, och får medhåll från Svante. Storyn i Svantes Grossman-grej är inte bara billig, den är också lika kortsiktigt korkad som alla dom där amerikanska inläggen vi brukar sucka över och säga "fattar dom inte att det är vapenlagarnas fel?" om. Inget han lär vinna priser för med andra ord.

Uppdatering: Mårten Kai-Larson tipsar om en längre version av Lidéns text, och den här gången uppfyller det nästan det journalistiska kravet på att låta samtliga berörda parter få möjlighet att uttala sig. Det är en psykiatriker vid försvarsmakten som ställer sig tvekande till Grossmans lite väl vida svängar.

"Ungdomar som skjuter ihjäl människor är störda från början. Om alla som spelar dataspel blir påverkade på det sätt han säger skulle vi ha många fler mördare på det här jordklotet..."

Med tanke på att Sverige är ett av Europas mest vapentäta länder, och dessutom alltid haft enorma framgångar i våldsamma onlinespel som Quake och Counter-Strike får vi väl hoppas att han har rätt...

Kommentarer
Postat av: Mårten Kai-Larsen

Bra, men går det inte att stoppa dessa lögner och villfarelser på något sätt? Intressant är att samma artikel publicerats två gånger på aftonbladet, första gången med lite mothugg från en Per-Olof Michel, försvarsmaktens överpsykiatriker.
http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,166235,00.html
Btw, jag har tränat på Halo 2 i många tusen matcher, så se upp.

2007-04-20 @ 14:11:55
Postat av: Miko

Jag uppdaterade inlägget efter ditt tips Mårten.

2007-04-20 @ 14:46:26
Postat av: Linnéa

Ja att man skulle bli en bättre skytt av att spela CS är väl ungefär lika troligt som att man blir en bättre bilförare av att spela Gran Turismo.

2007-04-20 @ 18:30:42
URL: http://www.nekomata.se
Postat av: Miko

ja, det är ju faktiskt en bra liknelse.

2007-04-22 @ 18:59:25
Postat av: Thomas Petersson

Nu är det ju faktiskt så, att man kan bli en bättre förare av GT och dylika, så man ska samtidigt passa sig för att komma med dylika kommentarer. :o)

2007-04-24 @ 13:59:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0