Ducka Sarko, här kommer jag

Imorn bär det av till Paris för Ubisoft-jippo på Louvren. Sin vana trogen ställer man upp en stabil line up (med Haze, BIA och Assassins Creed kan det vara den bästa de lyckats vaska fram någonsin) och kryddar med några nya casual-titlar. Ubisoft verkar göra allt mer anspråk på EA:s distributörtitel. Spännande.

Packningen görs som vanligt i sista sekunden. Panel de Pon DS får stanna hemma till förmån för Touch the Dead och Ouendan 2 till NDS. Det var nära att PSP:n fick följa, men en osprättad Ouendan-uppföljare knäcker det mesta. Utöver de allra viktigaste podcastsändningarna är spelaren laddad med nya Justice (som låter otroligt bra, trots att hälften av alla låtar sedan länge nästan är helt sönderspelade), Surkins Action Replay och SebastiAns Pig-spelning - allt för att insupa så mycket Parisstämning det bara går innan vi landar (och ja gustav, jag styrde upp nya El-P för att fylla Defjux-kvotan också).

Jag återkommer så klart med rapporter om hur allt gått (texterna om spelen får ni läsa i sin helhet i ett kommande Super PLAY).

Samtidigt i en småländsk sommarglänta...

Ozzy, Roky, Dizzy, Ed Banger.

112728-33

Ja, för dom flesta hade kanske en chefposition på SP eller redaktörspost någon annanstans kanske smällt lite högre än vad som nu är offentliggjort. Men för mej är det lite som att jag fått en sista chans innan åldern slutligen slagit sina jävulska klor i mitt förr så orynkiga skin. Lite som den där drömmen jag hade härom veckan när jag blev målskytt i premier league (jag och Hedman liksom...).

I verkligheten kommer det ju naturligtvis bli otroligt nervöst och en självklar biljett rakt in i 30 års-krisen.

Stylusorkestern ska spela på Hultsfred.

Hemlighetsmakeriet snart över

Ja, på fredag ska det tydligen bli officiellt. Spännande.

Uppdatering: ...Eller på tisdag. Hm.

Rent spel?

Varje år anordnas tävlingen 48h för studenter vid några av Sveriges främsta kommunikationsskolor. Uppdraget är att på 48 timmar producera en dagspressannons för en ideel organisation. I år föll lotten på Fair Play. Fair Play är organisationen som arbetar för att skapa uppmärksamhet och sprida kunskap om de negativa effekter tv- och datorspelande kan tänkas ha. Fair Play är också organisationen som vid ett flertal tillfällen hävt ur sig rena idiotier, kanske bara för att skapa uppmärksamhet och ett medvetande om att organisationen existerar, och rapporter som bland annat ledde till förra höstens spelmissbrukshysteri (vilket i det fallet ju också kan skyllas på en ruskigt inkompetent journalistkår).

Prisutdelningen i årets 48h-tävling har just genomförts, och vinnarna presenterades bland annat på sidan tre i söndagens DN. Tar man sig en snabb titt på de tre topplaceringarna, som alltså går ut på att göra reklam för Fair Play, är det ganska tydligt att juryn ansåg att skrämseltaktiken var vägen att gå. Bidraget som tog andraplatsen är en klassisk blodrött-på-svart-historia med texten "Hur många gånger dog ditt barn i natt?".

112728-30

Det vinnande bidraget pryds av citatet (som jag antar är påhittat) "Jag är så glad att vår son Joel kom hem full i natt". I det finstilta under citatet står det "Önskar du ibland att ditt barn hade andra intressen än att sitta framför datorn dygnet runt?".

112728-29

Med valborgsfirandet och VT-massakern som backdrop är det naturligtvis otroligt provocerande, vilket förmodligen också är poängen, att hävda att det finns föräldrar som hellre önskar att deras barn var ute och söp på nätterna än satt och lirade Wow. Det går ju inte att direkt beskylla Fair Play för det här, eftersom juryn inte innehöll några Fair Play-representanter, men det är intressant att se vilken sorts bild reklamarna vill kommunicera. Utan att egentligen ha så mycket på fötterna i ämnet gissar jag att det handlar om att provocera och på så sätt öppna folks ögon, men problemet är ju att man samtidigt bidrar till att återskapa bilden av tv- och datorspelandet som något jävligt ont. En bild Fair Play till stor grad varit med att själva skapa.

I höstas, ungefär samtidigt som media basunerade ut ungdomens digitala förfall, intervjuade jag psykologen Roger Edlund som är en av Sveriges få psykologer som faktiskt arbetat med människor som haft problem med (dator)spelmissbruk. Edlund beskrev de fem fall han arbetat med som nästan uteslutande unga killar "ditdragna i örat av sina föräldrar..." eller flickvänner "...trots att de är 22-23 år gamla".

Det jag fann mest intressant med intervjun var hur Edlund problematiserade många föräldrars inställning till deras barns spelande. Han berättade hur han blivit kontaktad av föräldrar som var oroliga för att deras barn satt fyra timmar om dagen och lirade, samtidigt som de själva såg på tv i fem. Han pekade på hur en sorts mediekonsumtion blivit socialt accepterad samtidigt som en annan ännu har en bit kvar innan det ses som helt okej. Det är det här glappet Fair Play egentligen borde försöka täta igen - att skapa ett förstående hos människor att spelande inte per definition är farligt - så länge det inte går helt överstyr.

Det är därför bidraget som tog tredjeplatsen i 48h-tävlingen, och ett bidrag som inte placerade sig, egentligen borde tagit topplatserna (det här säger jag utan att ha sett samtliga bidrag). Bidrag som inte försöker skrämma utan hellre vill visa att föräldrar måste försöka skapa sig en förståelse för vad deras kids egentligen sysslar med vid skärmen.

112728-31


Kroppsvätskor och väggkrypare

Morgonens underligaste tankekedja stod DN:s Jane Magnusson för i sin recension av Spider-Man 3. Jag vet inte om Sam Raimi fyllt trean med kladdiga kärleksscener (kanske är Pete plågad av symbioten i sovrummet också?) eller om det är Jane som har tankarna på annat håll, men recensionens inledning står (!) verkligen ut:

"Spider-Mans egentliga superhjälteegenskap är att han kan spruta ur tre hål samtidigt. Inte undra på att M J (Kirsten Dunst) är så hopplöst förälskad i honom."

Jorasatteh. Det känns lite långsökt att se Spidde som en vandrande fallos, så mina pengar ligger på att Jane bara ville vara lite rolig. Och det lyckas hon ju med. Recensionen avslutas med:

"Som superhjälte känns det som om han mjölkats slut. Kanske är hela genren överspelad. Om det inte blir ännu en uppföljare kan han pensionera sig och bli rik som spermadonator."

Wow.

Dagens boktips

Dagens uttryck, "så jävla meta", handlar ju egentligen mest om hur folket på Stadsbiblioteket förslog att Kulturnatta-spelningen med Stylusorkestern skulle kunna spelas in och upp under det kommande kvällsjippot. Datumet funkade lite så där halvbra för oss och arrangörerna ville helst ha oss att spela ett par-tre gånger. Och det här bara några månader efter att vi skämtat om hur vi skulle uppträda, på bästa Kraftwerk-manér, på tre olika ställen samtidigt och bara ställa upp ett par skyltdockor utan ben och ett gäng daigasso-laddade DS-konsoler. Det verkar som att allt underligt vi kan tänkas skratta åt går i lås för orkestern...

Men uttrycket fungerar nästan lika bra på min senast konsumerade serietidning. Fyrkant-Mattias lånade ut sitt ex av den grafiska novellen Marvels till mig. Det är en tjock historia, från -94, som berättas ur fotojournalisten Phil Sheldons vinkel. En helt vanlig snubbe som är med och upplever allt från superhjältarnas första NY-framträdanden till Fyrans stadskamp mot Galactus och slutar nånstans vid Gwen Stacys död. Det är en oväntat mänsklig berättelse som allra mest handlar om att sätta ansikten och namn på den lilla människan i en värld där Homo Superior oftast aldrig är mer än en rubrik eller något man knappt kan urskilja på himlen. Den är också otroligt underhållande för alla som har lite koll på sitt Marvel-universum. Och grymt snygg. Om inte annat fungerar den (och det där exet av Spider-Man 3 som just damp ner i brevinkastet) som en skön uppladdning för helgens tajtaste filmpremiär.

RSS 2.0